Referentie

Voorbereiding
Indien het te herstellen oppervlak roest bevat, dient u deze vooraf grondig weg te nemen. Schrap de roest weg en schuur tot u contact krijgt met het blote en gezonde metaal. Dit schuren kan zowel manueel als elektrich gebeuren. Best brengt u daarna een roeststopper aan. Na het schuren ontvet u het oppervlak met een synthetische verdunner, die de laklaag niet aantast. Schuur ook lichtjes de lak rond het naakte metaal en plooi de randen van de opening naar binnen om de glasvezelmat makkelijker en gelijker te kunnen aanbrengen. Verwijder alle stof alvorens tot herstelling over te gaan.

Herstellen

Om gaten te dichten, heeft u een glasvezelmat nodig. Knip deze vooraf op maat - zowat 3 cm groter dan de opening - en rond de rechte hoeken af met de schaar. Maak nu de polyesterhars klaar met zowat drie procent verharder. Meng goed dooreen en denk eraan dat u slechts een vijftal minuten heeft, voor de verharding optreedt. Breng nu met een borstel de hars aan op de omtrek van de opening en afzonderlijk op de glasvezelmat. Leg de glasvezelmat nu snel op het gat en druk deze aan in de aanwezige hars. Vul alle putjes rond de mat goed op met hars en laat het geheel een half uurtje drogen.

Afwerken

De afwerking gebeurt met polyesterplamuur. Ook dit product, dat glasvezels bevat, wordt aangemaakt met verharder. Vul met deze plamuur niet de hele opening op, omdat de eindlaag met fijnere plamuur moet gebeuren. Alvorens de afwerkingsplamuur aan te brengen, verwijdert u de uitstekende vezels van de vorige laag. De eindlaag brengt u zo nauwkeurig mogelijk aan met een spatel. Na het uitharden schuurt u met de hand, schuurblokje en fijnkorrelig schuurpapier tot u de oorspronkelijke vorm terug krijgt. Blijven er nadien nog sporen van het schuren of oneffenheden over, kan u een dun laagje spuitplamuur aanbrengen. Dit wordt nog bijgewerkt met schuurpapier korrel P 1000. Nadien nogmaals ontstoffen en ontvetten, alvorens te lakken met het pistool.

Categorie: