Referentie

Voorbereiding
Indien het te herstellen oppervlak roest bevat, dient u deze vooraf grondig weg te nemen. Schrap de roest weg en schuur tot u contact krijgt met het blote en gezonde metaal. Dit schuren kan zowel manueel als elektrich gebeuren. Best brengt u daarna een roeststopper aan. Na het schuren ontvet u het oppervlak met een synthetische verdunner, die de laklaag niet aantast. Schuur ook lichtjes de lak rond het naakte metaal en plooi de randen van de opening naar binnen om de glasvezelmat makkelijker en gelijker te kunnen aanbrengen. Verwijder alle stof alvorens tot herstelling over te gaan.

Herstellen

Om gaten te dichten, heeft u een glasvezelmat nodig. Knip deze vooraf op maat - zowat 3 cm groter dan de opening - en rond de rechte hoeken af met de schaar. Maak nu de polyesterhars klaar met zowat drie procent verharder. Meng goed dooreen en denk eraan dat u slechts een vijftal minuten heeft, voor de verharding optreedt. Breng nu met een borstel de hars aan op de omtrek van de opening en afzonderlijk op de glasvezelmat. Leg de glasvezelmat nu snel op het gat en druk deze aan in de aanwezige hars. Vul alle putjes rond de mat goed op met hars en laat het geheel een half uurtje drogen.

Afwerken

De afwerking gebeurt met polyesterplamuur. Ook dit product, dat glasvezels bevat, wordt aangemaakt met verharder. Vul met deze plamuur niet de hele opening op, omdat de eindlaag met fijnere plamuur moet gebeuren. Alvorens de afwerkingsplamuur aan te brengen, verwijdert u de uitstekende vezels van de vorige laag. De eindlaag brengt u zo nauwkeurig mogelijk aan met een spatel. Na het uitharden schuurt u met de hand, schuurblokje en fijnkorrelig schuurpapier tot u de oorspronkelijke vorm terug krijgt. Blijven er nadien nog sporen van het schuren of oneffenheden over, kan u een dun laagje spuitplamuur aanbrengen. Dit wordt nog bijgewerkt met schuurpapier korrel P 1000. Nadien nogmaals ontstoffen en ontvetten, alvorens te lakken met het pistool.

 • Zorg dat u altijd een schade-aangifteformulier bij de hand heeft.
  Bij een aanrijding moeten beide partijen een schade-aangifteformulier invullen. Dit voorkomt discussie achteraf. Stop het schade-aangifteformulier + een pen dus in het dashboardkastje of bij uw autopapieren. U heeft geen schade-aangifteformulier meer? Neem dan snel even contact met ons op.
 • Waarschuw de politie.
  Zeker bij een zwaar ongeval is het noodzakelijk zo snel mogelijk de politie te waarschuwen. Zij zorgen ervoor dat andere hulpdiensten, zoals ambulance en brandweer op de hoogte worden gebracht. Bovendien stellen zij een onafhankelijk schade-rapport op.
 • Noteer adressen van eventuele getuigen.
  Verklaringen van getuigen kunnen een belangrijke rol spelen bij de schaderegeling. Noteer dus altijd hun namen en adressen. Op het schade-aangifteformulier is hier plaats voor ingeruimd.
 • Treed nooit in discussie met de andere partij.
  Na een ongeval is er vaak sprake van een schrikreactie. Probeer toch zo objectief mogelijk te blijven en ga geen discussie aan met de andere partij. Ga ook nooit in op het aanbod de schade onderling te regelen.
 • Regel de schade-afwikkeling niet zelf.
  Wij zijn er voor om u te helpen bij de schade-regeling. Onze kennis en ervaring maakt ons een gelijkwaardige gesprekspartner van elke verzekeringsmaatschappij. U kunt er zeker van zijn dat de afhandeling door ons snel en accuraat wordt geregeld.
 • De groene kaart: uw WA-verzekering in het buitenland.
  Als u met de auto naar het buitenland gaat, denk dan aan de groene kaart en onderteken deze. Over de grens is het een verplicht document, waarmee u kunt aantonen dat u verzekerd bent.
 • Parkeerschade
  Als u bij uw geparkeerde auto komt en deze blijkt beschadigd te zijn, lat dan de auto staan, noteer namen en adressen van getuigen en waarschuw de politie. Dit is namelijk van uitermate belang om de schade via het Waarborgfonds verhaald te krijgen, als de parkeerschade door een gemotoriseerd voertuig is ontstaan.
 • Neem altijd contact met ons op.
  Neem dus altijd contact met ons op als u ten gevolgen van een aanrijding of door een andere oorzaak autoschade heeft. Wij staan u met raad en daad terzijde bij de afwikkeling.